Biobased bouwen: De toekomst van bouwen

25 november 2024
Duurzaamheid als thema zette ook in 2023 door! Vanwege elektrificatie vinden accu’s steeds vaker hun weg in woningen en bedrijfspanden. Voorbeelden hiervan die je wellicht kent zijn bijvoorbeeld elektrische fietsen, elektrische auto’s en andere elektrische apparaten. Maar ook bedrijfs processen worden steeds vaker verduurzaamd door aandrijving via fossiele brandstoffen te veranderen naar elektrische aandrijving. Vanuit duurzaamheidsoogpunt zijn dit natuurlijk waanzinnig belangrijke stappen, die we allemaal toejuichen, maar vanuit een brandveiligheids perspectief ontvouwt zich een andere beweging. Een beweging die terughoudender is en zich zorgen maakt over de exponentiële toename van accu-branden in woningen en bedrijfspanden.

Zijn accu’s wel daadwerkelijk veilig?

Afgelopen jaar waren er elke maand voorbeelden van accu’s die in brand vlogen. Een goed voorbeeld dat je misschien nog kan herinneren is de enorme brand bij Picnic die voortkwam uit de accu van één van de bezorgauto’s. Zo’n brand kan ontstaan door beschadiging van een accu of een (zeldzame) productiefout. Het lastige is dat in 9 van de 10 gevallen het vaak aan de buitenkant van de accu niet zichtbaar is wanneer deze beschadigd is. Er zijn tal van andere voorbeelden voorhanden waar het ook mis ging en dat wekt de vraag, is het wel veilig?  

Het veilige gebruik van accu’s

Een eenduidig antwoord op deze vraag is lastig te geven. Het gaat in veel van de gevallen waar een accu ontbranden namelijk specifiek om lithium-ion accu’s. Over het algemeen zijn deze accu’s veilig om te gebruiken en er zijn strenge eisen rondom dit soort accu types. Het probleem van dit soort accu’s is dat wanneer ze ontbranden de temperatuur van de brand extreem hoog is, het lastig is om de brand te blussen zodat deze snel kan uitbreiden. Gelukkig is hiervoor een aan populariteit winnende oplossing: brandkasten en containers voor deze accu’s.  

Hierdoor onstaan ‘kasten’ waar accu’s in kunnen worden opgeslagen die de accu en de omgeving beschermen in geval van ontbranding. Ze voorkomen dat de brand zich kan verspreiden en dat maakt de opslag van lithium-ion accu’s veilig. 

Steeds vaker worden deze brandkasten en containers voor accu’s voorzien van MAGOXX® BOARD. Magoxx®Boards zijn Magnesium Oxide platen met brandklasse A1.Dit maakt ze uitstekend geschikt voor de verwerking in brandkasten om accu’s te beschermen. Meestal in situaties waarin meer dan 60 minuten brandwerendheid benodigd is.

ZENON Energie: MAGOXX Board als brandveilige oplossing

Een voorbeeld van een project waarbij Magoxx®Boards worden gebruikt in containers is bij Zenon Energy in 2023. Zenon Energy is de fabrikant van energieopslag batterijen, bedoeld om hernieuwbare energieopwekking en- opslag te decentraliseren. Zij vervaardigen batterijsystemen die op titanium zijn gebaseerd, die modulair zijn en een hoge hittebestendigheid hebben.

Zenon Energy biedt ook technologische oplossingen voor energieopslag, waardoor klanten kunnen overstappen op alternatieve hernieuwbare energiebronnen zonder zich zorgen te hoeven maken over de consistentie. Deze batterijen staan in rekken, waartussen 4 mm MAGOXX®Boards zijn aangebracht om bij eventuele ontbranding de brand tegen te houden. 

Hoe ga jij aan de slag met het brandveilig gebruik van accu’s?

Ben jij nou ook bezig met de ontwikkeling van technologie waarbij accu’s worden gebruikt en wil je deze brandveilig kunnen gebruiken? Wij kunnen je helpen! Samen kijken we naar jouw specifieke gebruik en denken mee in een mogelijke oplossing. Nu alvast meer leren over de brandveilige eigenschappen van MAGOXX®Boards?  Check De technische data via https://www.magoxx.nl/technische-data/