Skip to main content

Biobased bouwen

De toekomst van bouwen

De bouwsector is de laatste tijd veel in het nieuws. Mede door de stikstofcrisis en de woningnood is de aandacht die de bouw krijgt veelal negatief. Maar er gebeuren zeker ook goede dingen in de bouwsector. De afgelopen jaren staat bijvoorbeeld duurzaamheid steeds meer centraal in het toekomstbeeld van de bouw. Daarbij horen ook innovatieve bouwoplossingen. En zo maken betonnen woningstructuren misschien wel plaats voor meer hout, staal en biobased ontwikkelde woningen.

Naarmate de bouwsector blijft evolueren, komt ook magnesiumoxide naar voren als een sleutelspeler in duurzame bouwmaterialen. De lage CO2-voetafdruk, A1 klasse brandwerendheid, lage milieubelasting en veelzijdigheid in het gebruik maken het een uitstekende keuze voor milieubewuste bouwers en architecten. Door magnesiumoxide te omarmen, kan de bouwsector zijn impact op het milieu verminderen, veilige structuren creëren en bijdragen aan een groenere, meer duurzame toekomst.

Traditionele bouwmaterialen

VS

Biobased bouwmaterialen

We bouwen nu vooral veel met materialen die zijn gebaseerd op cement en beton. Het nadeel hiervan is de hoge CO2-uitstoot bij de productie van deze bouwmaterialen. De totale CO2-uitstoot van bijvoorbeeld beton wordt namelijk geschat op minstens 750 kg/metrieke ton. De belangrijkste fase in de CO2-uitstoot tijdens de productie van cement/beton is het calcinatie proces. Dat vindt plaats bij temperaturen van rond de 700C. Meer dan 80% van de CO2 wordt uitgestoten tijdens het calcinatie proces: 600 kg/metrische ton.

MAGOXX®Board is gemaakt van magnesiumoxide. Magnesiumoxide ( MgO) is een zout dat wordt gevonden op de grond (stenen) of in de grond (zoutlagen). Het is de basis voor een veelzijdig bouwmateriaal. Bij de productie van MAGOXX Board is tijdens calcinatie van de MgO een veel lagere temperatuur van 400C nodig. Daarna wordt de MgO gebruikt om de bouwplaten te maken. Daar is de temperatuur 35C. Er is dus minder verwarmingsenergie nodig bij de productie van onze bouwplaten. In het totale productieproces kan dit tot wel 60% minder CO2 uitstoot leiden.

Magoxx Board zorgt, naast alle duurzame eigenschappen, ook voor een gezondere binnenomgeving. MAGOXX Board reguleert luchtvochtigheid goed en verbetert de luchtkwaliteit.

1

Wandpanelen

MAGOXX Board biedt een ideaal oppervlak voor schilderen, lijmen of betegelen.
2

Dakbekleding

MAGOXX Board is licht van gewicht en super sterk, waardoor dit de ideale keuze is voor daktoepassingen. Ze zijn brandklasse A1 gecertificeerd en bieden bescherming tegen vocht en regen.
3

Vloeren

MAGOXX Board kan worden gebruikt voor een duurzame en milieuvriendelijke vloeroplossing. MAGOXX Board is een perfect materiaal boven vloerverwarming systemen door de goede warmte geleidende eigenschappen.
4

Gevelbekleding

Weer en wind is niet opgewassen tegen MAGOXX Board. Biobased-gevelsystemen met de witte MAGOXX-plaat (4mm/6mm/9mm/12mm). De witte plaat heeft een hoge dampdoorlatendheid (mu-waarde) en is daardoor geschikt om met vlas/hennep/cellulose te worden gebruikt in de gevel.
5

Interieurbekleding

Wie zegt dat duurzaam plaatmateriaal alleen bedoeld is als praktische oplossing? Wij hebben prachtige houten, stenen en tegelafwerkingen met als basis MAGOXX Board.

Kies jij ook voor een biobased toekomst?

Bouw dan met MAGOXX®Board. Wil je geïnspireerd worden, volg ons dan op LinkedIn/Magoxxboard.