Skip to main content

Over ons

Over MAGOXX

MAGOXX Board is de perfecte oplossing voor de snelle en flexibele constructies van (valse) plafonds, binnenwanden, vloeren, gevelbekleding en constructie afdekkingen. MAGOXX Board is verkrijgbaar in verschillende maten en afwerkingen. Dit hoogwaardige magnesiumoxide (MgO) product biedt innovatieve, duurzame oplossingen voor nieuwbouw-, renovatie- en restauratieprojecten.

HISTORIE: “OVER TOEVAL GESPROKEN”

Ons verhaal

In de herfst van 2012 hebben we een heel speciaal soort tuinhuis geplaatst in onze tuin. Het design an sich was al speciaal, maar de materialen die ervoor gebruikt zijn nog meer. Een van deze materialen zijn namelijk Magnesium Oxide platen, waar we eerst nog nooit van hadden gehoord. Na wat onderzoek op internet kwam ik erachter wat voor prachtig materiaal dit was met unieke eigenschappen. Bovendien zag ik dat het plaatmateriaal gemakkelijk te bewerken was. Ook kwam ik erachter dat er in Nederland weinig leveranciers van dit materiaal waren, terwijl de plaat in Japan, Australië en Nieuw-Zeeland veel gebruikt werd. Dat intrigeerde me.

Het volgende toeval was dat het rond dezelfde tijd was als

Het andere toeval was dat rond dezelfde periode mijn baan bij DHL Express eindigde. Dat zorgde voor heroriënteren op wat ik de rest van mijn werkzame leven wilde doen. Na een bergwandeling aan de voet van de Himalaya in India wist ik het zeker. Mijn nieuwe baan moest raakvlakken hebben met architectuur (mijn oorspronkelijke studie), direct resultaat kunnen boeken en met ondernemerschap.

In december van 2013 besloot ik een bedrijf op te richten die zich focuste op het produceren verhandelen van magnesium oxide platen. Hierna volgde een uitgebreid onderzoek naar de essentie van deze plaatmaterialen, de selectie van een productiepartner in China, de executie van verschillende testen ter voorbereiding van de CE certificaat en marktonderzoek in Nederland en India. Er is heel veel over deze ontwikkelingen te vertellen, maar dat zal ik niet hier uitgebreid doen.

Onze markt lancering is in 2014 in India gestart onder de naam SINH Board. het bedrijf in India boekte weinig succes door verschillende oorzaken. We besloten hiermee in 2016 te stoppen. Ondanks dit kunnen we stellen dat het een hele leerzame periode was. In 2016 besloten we alle energie en aandacht naar Nederland te sturen, waar we werken via het merk MAGOXX Board. We hebben nu dan ook 6 verschillende productlijnen: vloeren, gevels, plafonds, binnenwanden, de Stormstopper en het vloer verwarmingssysteem. We hebben veel oplossingen om de klant te ondersteunen in zijn wens om een veilig en duurzaam gebouw te construëren.

Uiteindelijk hoop ik mijn ultieme droom te realiseren: de fabriek van MAGOXX plaatmateriaal in Nederland te vestigen.

Getekend door, Jan Engels – de oprichter van MAGOXX Board

Jan Engels

CEO / Directeur

jan@magoxx.com

Joost Wieser

Administratie / Klantondersteuning

joost@magoxx.com

Bruno

financieel controlleur

Jasper Clevers

Marketing specialist

jasper@magoxx.com

MAGOXX Boards zijn gecertificeerd.

Dat betekent dat onze producten zijn getest volgens de Europese normen die toepasbaar zijn op veiligheid, gezondheid en het milieu.

MAGOXX Board is brandwerend (klasse A1). Bij correcte toepassing kan een 9mm MAGOXX board gemakkelijk meer dan 60 minuten brandwerendheid bereiken (conform EN 1364-1: 2015).

MAGOXX Board is CE gecertificeerd door KIWA. KIWA is een wereldtop leider in Testen, Inspectie en Certificatie (TIC). Met hun certificering, inspectie, testen, training en adviesdiensten creëren zij vertrouwen in de producten, diensten, processen, (management)systemen en medewerkers van onze klanten.

MAGOXX Board: De brandvertragende krachtpatser!

De strikte eisen voor het brandveilig bouwen zijn duidelijk. Brandveiligheid voor constructiewerken in het specifiek in de niet residentiële bouw is een MUST. Dit betekent alleen niet dat dit leidt tot een beperking voor de eigen interpretaties van opdrachtgevers, architecten en aannemers. Hoe brandveiligheid kan worden bereikt, hangt af van de brandveiligheidsmaatregelen die worden genomen. Dit spectrum loopt van de ontwerpfase tot en met de gebruiksfase. Deze maatregelen bewijzen hun waarde echter alleen in relatie tot elkaar.

Je bent vast bekend met bouwmaterialen die het mogelijk maken om brand te vertragen, oftewel passieve brandbeveiliging. Maar hoe kun je bij nieuwbouw- en renovatieprojecten rekening houden met brandveiligheid en welke rol speelt de materiaalkeuze daarbij?

Structurele brandpreventie en de toepassing van brandveilige bouwmaterialen.

Door de toenemende vraag naar deze materialen komen er steeds meer nieuwe en innovatieve brandwerende materialen op de markt. Bovendien worden de brandveiligheidseisen voor gebouwen steeds strenger. Het gaat immers om onze veiligheid. Bouwproducten die in de Nederlandse bouw worden gebruikt, moeten minimaal voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit wordt verwezen naar de Nederlandse brandclassificatie voor materiaalgedrag bij brand, waaronder NEN 6064.

Sinds enkele jaren mogen ook producten worden toegepast die voldoen aan de Europese classificatienorm NEN-EN 13501-1. De Europese classificatie is ingevoerd bij beschikking van de Commissie (2000/147/EG) met als doel een gemeenschappelijk platform voor de brandveiligheid van gebouwen te creëren.

Passive fire safety

Wij onderscheiden vijf verschillende productgroepen binnen de passieve brandveiligheid:

  • Brandwerende industriële branddeuren
  • Brandwerende voetgangersdeuren, gordijngevels en glas
  • Brandvertragers voor hout en andere plaatmaterialen
  • Brandwerende doorvoeringen
  • Brandwerende constructies

Magnesium Oxide Board materialen

Elk bouwmateriaal heeft zijn eigen brandwerende eigenschappen. Magnesium oxide plaatmateriaal valtin de categorie brandvertragende structuren (Deze platen kunnen ook worden gebruikt in branddeuren, maar daar zullen we een ander artikel aan wijden). Het is een relatief nieuw type materiaal in Nederland en in heel Europa. Magnesium Oxide is MgO for short. Het materiaal heeft vele unieke eigenschappen en een daarvan is dat het onbrandbaar is.

Eindeloos veel toepassingen

MAGOXX Board wordt gebruikt in binnen- en buitenoplossingen in de woning- en utiliteitsbouw zoals:

  • Voor vloer- en plafondconstructies
  • Verwerking op binnenmuren in droge en natte ruimten
  • Bekleding van stalen kolommen en balken
  • Voor interieurontwerpen
  • Verwerking in gevels

Duurzame oplossingen

Na de laatste klimaatconferentie in Parijs weten we allemaal hoe belangrijk het is om onze CO2-uitstoot te verminderen om verdere opwarming van het klimaat te voorkomen. De belangrijkste opgave is om snel resultaten te boeken. Naast de bekende oorzaken van CO2-uitstoot zoals verkeer, lucht- en zeevaart en kolencentrales zijn er ook minder opvallende bronnen zoals bouwmaterialen. Voor de bouw van woningen en bedrijfspanden gebruiken we vooral beton. Daarmee is beton het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Bij de productie en verharding van beton komt veel CO2 vrij. Een voorzichtige schatting laat zien dat alleen al de beton- en cementindustrie verantwoordelijk is voor ongeveer 5% van de wereldwijde CO2-uitstoot!

Naast alle initiatieven die plaatsvinden om cement en beton milieuvriendelijk te maken, moet misschien juist worden gezocht naar alternatieve materialen en andere manieren om de bouw te innoveren. Dit is vooral belangrijk voor het snel kunnen bouwen van extra woningen in bijvoorbeeld Nederland. Goede, duurzame bouwmaterialen spelen een belangrijke rol in het stadsontwerp van de toekomst.

De zoektocht naar duurzame innovatie en de passie voor architectuur van oprichter Jan Engels hebben geleid tot de oprichting van MAGOXX Board. MAGOXX biedt innovatieve en duurzame bouwoplossingen op basis van Magnesium oxide. Deze oplossingen maken sneller en flexibeler bouwen mogelijk en verlagen daarmee onze ecologische voetafdruk.

Magoxx Board = Een groene keuze

In addition to all the initiatives already taken to make cement and concrete more environmental friendly and which are described in several articles, we offer a greener alternative, namely: magnesium oxide board materials.

MAGOXX Boards zijn energie-en materiaal efficiënt. Voor het produceren van Magnesium Oxide is maar de helft van de temperatuur nodig in vergelijking met cement of beton. Kortom, onze oplossing leidt direct tot een vermindering van 50% van de totale CO2-uitstoot. MAGOXX platen zijn niet giftig, schimmelwerend en vrij van asbest en silicaten. Bovendien zijn ze 100% recyclebaar en hebben ze een kleine ecologische voetafdruk. Dankzij de “groene” eigenschappen dragen onze producten direct bij aan de duurzaamheid van alle projecten waarin ze worden gebruikt.

Constructie partners

Hieronder vind je alle constructie partners van MAGOXX® Board die aanvullende producten voor de MAGOXX platen aanbieden (zoals lijm, steenstrips en mortel).

Lees alles