Skip to main content

Interview Jan Engels

Het Huis Van De Toekomst

We kunnen er niet meer omheen, de klimaat crisis vraagt Nederland flink te gaan verduurzamen. We moeten innovatieve en duurzame oplossingen gaan vinden om snel en duurzaam te gaan bouwen en renoveren.

Jan Engels, oprichter van MAGOXX®Board, is ruim 10 jaar betrokken bij het verduurzamen van de bouwsector middels de toepassing van magnesiumoxide plaatmateriaal.  Wij waren benieuwd naar de visie van Jan op de toekomst van de bouw en hoe hij “Het Huis Van De Toekomst” voor zich ziet.

We hebben Jan Engels hiervoor gisteren geïnterviewd:

Je hebt een bouwkundige studie gevolgd aan de TU Delft en kunt jezelf architect noemen. Speelt dit een rol in waarom je MAGOXX®Board bent begonnen?

“In mijn tijd op de TU (helaas alweer 40 jaar geleden) speelde duurzaamheid echt nog geen rol. We leerden veel over vormgeving en de standaard materialen zoals hout, staal en aluminium en hoe je krachten in constructies moet berekenen. Maar het toepassen van duurzame bouwmaterialen zoals leem, cellulose of magnesiumoxide was nog niet aan de horizon verschenen. Dat je moet isoleren trouwens wel.

Na mij studie heb ik voornamelijk in de logistiek gewerkt en daarnaast ben ik natuurlijk betrokken geweest bij de eigen bouwprojecten. Hoewel de logistiek een uitdagende wereld is, miste ik de kick van het fysieke creëren uit de bouw. Dus na 30 jaar besloot ik mijn weg terug te volgen naar de bouwwereld. Architect zal ik niet meer worden, daarvoor zijn de ontwikkelingen in de bouw te snel gegaan, dat laat ik aan de jongere generaties over.”

Ik moest dus een andere manier bedenken om een rol te spelen in de bouwwereld en kwam toen eigenlijk per toeval op het juiste pad terecht. Het was eigenlijk een soort toevallige ontdekking. Een gelukkig moment waarin ik deze prachtige grondstof, dat magnesiumoxide is, leerde kennen. Sindsdien heb ik me steeds meer verdiept en kom ik er steeds meer achter welke duurzame eigenschappen dit materiaal heeft, maar ook wat de pro’s en con’s zijn en vind ik het super tof dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren in de toekomst van de bouw. 

Dit is voor mij de perfecte wijze om bezig te zijn met wat ik leuk vind om te doen. Een praktisch idee dat de wereld een stukje beter kan maken. Als ik als eerste in Europa een fabriek kan openen voor het maken magnesiumoxide bouwplaten, dan heb ik toch wel echt mijn doel bereikt.”

Naast het maken van de MAGOXX®Boards, houd je je bezig met andere duurzame materialen en het testen hiervan in samenwerking met andere innovatieve bedrijven. Kun je daar wat meer over vertellen? 

“We zijn al vanaf het begin bezig met samenwerken met andere partijen en dat is ook absoluut nodig voor het totaalplaatje. We proberen namelijk een soort ecosysteem te ontwikkelen waarin elk vervuilend bouwmateriaal vervangen kan worden door een duurzame variant. We hebben elkaar nodig om het logisch te maken voor projectontwikkelaars en eind-consumenten om de producten te gaan gebruiken. Denk hierbij aan kokosvilt als duurzaam isolatiemateriaal en keramische steenstrips voor gevelbekleding.” 

Hoe zie jij het duurzame “Huis Van De Toekomst” voor je?

“Er is voor mij niet één huis van de toekomst, maar verschillende versies op een overkoepelend idee. Naar mijn idee is het toekomstige huis een heel flexibel huis gebaseerd op verschillende modules, waarin we onze woonomgeving makkelijk kunnen aanpassen aan de verschillende levensfases, waar je als persoon of gezin doorheen gaat. 

Zo zal op jongere tijd meer behoefte bestaan aan grotere woningen en op oudere leeftijd juist kleiner. Hoe mooi zou het zijn als je die veranderingen kunt doorvoeren in dezelfde buurt waar je nu woont?  Dit idee van een dynamisch huis vereist dat de onderdelen gemakkelijk uit elkaar te halen zijn en weer gemakkelijk in elkaar te zetten zijn. We moeten dus invulling geven aan de vraag naar circulair bouwen.

Dit idee van flexibele module woningen lijkt een goede oplossing voor nieuwbouwprojecten. En wat gaan we doen met de bestaande (niet duurzame) woningen?

“Onze bestaande huizen hebben een andere opdracht. We moeten zorgen dat het energieverbruik omlaag kan door te renoveren. Ik geloof dat we de technieken hebben, maar dat we ook wat kritischer moeten kijken naar de emotionele waarde die we hechten aan bepaald vastgoed, dat op geen enkele manier meer gerenoveerd kan worden tot een duurzame woning. Dat betekent dus dat er bepaalde woningen eigenlijk niet meer kunnen worden verbeterd en het beter gesloopt en herbouwd zouden moeten worden.

Veel huizen kunnen we gelukkig wel transformeren tot duurzame woning. Daar kunnen gevelelementen met de juiste isolatiewaarden een goede rol vervullen. Daarnaast denk ik dat we in de toekomst veel meer hoogbouw gaan zien, en dan bedoel ik niet alleen maar nieuwbouwflats. In de 20e eeuw zijn er namelijk heel veel flatwoningen gebouwd die maar uit vier woning lagen bestaan. Hier kunnen we een laag extra bouwen!”

Kan MAGOXX Board een bijdrage leveren zowel in deze nieuwbouw en renovatieprojecten?

“Absoluut. Je kunt MAGOXX Board bijvoorbeeld inzetten voor het vervangen oude gevels en het isoleren tussen woonlagen, voorinfrarood verwarming en brandwerende daken van bergingen.

Voor het optoppen van bestaande woningen biedt MAGOXX Board een hele goede oplossing. De duurzame plaat is namelijk licht en ijzersterk.”

Heb je ook een oplossing voor het stimuleren van verduurzaming voor de mensen die huizen huren? 

“Voor mij gaat verduurzaming ook over netjes omgaan en zorgdragen voor de woning en omgeving waarin je woont. Als je het verantwoordelijkheidsgevoel zou kunnen verhogen zul je zien dat mensen beter gaan zorgen voor de woning en leefomgeving waar ze zoveel tijd van hun leven doorbrengen. Volgens mij ligt de sleutel erin maatregelen te nemen  om bewoners/huurders niet zo zeer klant maar eigenaar te laten zijn. Ik besef dat dit idee niet zo maar gerealiseerd kan worden in de huidige structuren, maar wie weet zijn er anderen die hierop kunnen voortbouwen.

Nederland gaat er dus heel anders uit zien als het aan jou ligt? Eerder “ de stad van de toekomst” eigenlijk.

“Absoluut. We zouden niet heel Nederland vol moeten willen bouwen want met het opruimen van allerlei industrie- en kantoorgebiedjes is ook ruimte voor nieuwbouw & transformatie aanwezig. Als mens hebben we niet alleen stenen, maar ook groen nodig..”