Skip to main content

MAGOXX

DIT is ons verhaal!

Het avontuur van de Magoxx-board begon tien jaar geleden. Van India naar Nederland, wij nemen je mee!

Interview met Nationale MilieuDatabase

Startups kunnen doorgaans een duwtje in de rug goed gebruiken. Om die reden hebben startups een aparte plek gekregen in het Witte-Vlekkenproject. Milieudatabase.nl sprak met Jan Engels, onze oprichter en directeur van MAGOXX-board. Onze magnesium-oxide plaat is inmiddels in de NMD opgenomen en als fabrikant is MAGOXX de startupfase voorbij. Als geen ander weet Jan hoe moeilijk het is om een bouwproduct in de markt te zetten. Om andere start-ups verder te helpen vertelt hij hoe hij de startupfase heeft overleefd en hoe hij de toekomst ziet.

Het avontuur van de Magoxx-board begon tien jaar geleden nadat de dienstbetrekking van Jan Engels bij koeriersdienst DHL Express werd beëindigd. Hij kreeg een gouden handdruk mee en besloot dat bedrag te gebruiken om er iets zinnigs mee te doen. Iets met bouwen (ooit was hij als architect afgestudeerd aan de TU Delft) en iets dat invulling zou geven aan zijn maatschappelijke betrokkenheid.

Bij het op internet zoeken naar materialen voor de bouw van zijn tuinhuis kwam hij op het spoor van de magnesium-oxide plaat. “Deze plaat is in Nederland nauwelijks bekend, maar wordt in Azië veel gebruikt. Het is een plaat met bijzondere kwaliteiten. Nadat ik deze plaat in mijn tuinhuis had gebruikt, heb ik in 2013 het plan opgevat om in India deze plaat te gaan produceren.”

MAGOXX® Board is een multifunctioneel constructiemateriaal op basis van magnesiumoxide, versterkt met meerdere lagen van glasvezel gaas. MAGOXX® Board is zeer duurzaam, onbrandbaar (brandklasse A1), lichtgewicht, geluidsisolerend, weerbestendig, stootvast. Dit bespaart tijd en arbeid. MAGOXX® board is beschikbaar in verschillende afmetingen en diktes. De platen zijn te gebruiken voor oneindig veel binnen- en buitentoepassingen. Voorbeelden van toepassingen zijn: valse plafonds, dakconstructies, dakbedekking, wandbekleding, kanaalafdekkingen, staalbescherming, systeemwanden, prefab constructies en interieurontwerp.

Mister Keepi foundation

Dat Jan Engels voor India koos om daar de eerste productielijn van de Magoxx-board te ontwikkelen is niet toevallig. In 2012 richtte hij de ‘Mister Keepi Foundation’ op. De stichting zamelt (nog steeds) geld in om scholen in India te voorzien van zonnepanelen. Met deze zonnepanelen kunnen de scholieren een mobiele LED-lamp opladen waarmee ze thuis licht hebben en ‘s avonds kunnen studeren. “Tijdens mijn bezoeken voor de stichting aan het platteland van India, zag ik dat een belangrijk deel van de oogst van de boeren door de hitte verloren ging. Groente en fruit lagen weg te rotten onder de hete zon. Ik kwam toen op het idee om koelcellen te maken met wanden van magnesiumoxideplaat. In mijn tuinhuis had ik deze platen gebruikt om mijn spullen te beschermen tegen de kou, maar in India kunnen ze de oogst beschermen tegen de warmte. Dat helpt om de oogst te vergroten.”

Eerste productielijn

MAGOXX gevels

Topkwaliteit

Waar Jan Engels geen spijt van heeft is zijn aanpak om MAGOXX Board niet via de handel in de markt te zetten.

Hij koos ervoor om de bouw via de digitale weg (met name door middel van zijn website en via social media) met de plaat kennis te laten maken. Door de handel te omzeilen was hij in staat de plaat tegen een scherpe prijs aan te bieden en kwam hij in direct contact met de klant. Hij kreeg te horen wat de klant van het product vond en leerde hij hoe de klant de plaat wilde toepassen. Zo kwam hij erachter dat de industrie de plaat wilde gebruiken om installaties brandwerend te bekleden en dat de prefab bouw een belangrijke groeimarkt was. 

Jan – MAGOXX

“Wij ontdekten dat onze website goed bezocht werd door prefab gevelbouwers. Vervolgens hebben we deze doelgroep actief benaderd. Zij zijn nu onze grootste afnemers.”