Skip to main content

MAGOXX

Magnesiumoxide is waterbestendig!

Magnesiumoxide en water

Magnesium oxide platen, ook wel bekend als MgO-platen, zijn een veelzijdige bouwmateriaal. Ze worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen zoals gevels, binnenmuren, vloeren en plafonds.

Soms denkt men dat dit zeer sterke bouwmateriaal niet goed tegen water zou kunnen. Hieronder vertellen we je hoe dat precies zit en waarom MgO-platen juist heel waterbestendig zijn.

MAGOXX®Platen bestaan voor het grootste deel uit Magnesiumoxide. Magnesiumoxide is een zeer stabiele verbinding die bestaat uit moleculen van magnesium en zuurstof. Deze reageren nauwelijks met water.  De verbinding is zeer stabiel omdat de magnesiumatomen en zuurstofatomen sterk aan elkaar gebonden zijn door ionische bindingen. Om in het bindingsproces de magnesiumoxide te kunnen gebruiken als plaatmateriaal wordt hier een kleine hoeveelheid (vloeibaar) magnesiumsulfaat aan toegevoegd. De combinatie van magnesiumoxide en magnesiumsulfaat wordt samengebonden tot een pap welke bij het eerste deel van de productie op een mal wordt gegoten voordat het in de droogkamer gaat. Het resultaat na drogen is een zeer sterke plaat die middels de sterke moleculaire binding tussen zuurstof en magnesium zeer waterbestendig is. 

Daarnaast is MgO een hydrofobe verbinding, dit wil zeggen dat het waterafstotend is. Dit komt omdat MgO een hoog oppervlakte-energie heeft, en dus weinig interactie heeft met watermoleculen. Hierdoor is het moeilijk voor de watermoleculen om te penetreren in het materiaal, en zullen ze snel afvloeien.

Wat kan voorkomen als extreme hoeveelheden water op de plaat komt (bijvoorbeeld door een lekkage), dat er bloemvormige kristallen op de plaat ontstaan vanwege overtollig Magnesiumsulfaat. Het goede nieuws is dat de platen hierdoor hun sterkte behouden en nog altijd waterbestendig zijn. De ‘bloemen’ kunnen worden verwijderd met een veger als de plaat weer helemaal droog is en de kwaliteit blijft hetzelfde.

MAGOXX en kwaliteit

Waarom denken sommige mensen dan toch dat MgO-platen niet goed waterbestendig zijn en hierdoor weinig goede toepassingen hebben als bijvoorbeeld gevelplaat? 

In de basis komt dat doordat er nog geen verplichte kwaliteitskeuringen zijn voor Magnesiumoxide platen. Daardoor zijn er ook niet gecertificeerde varianten van de MgO plaat op de markt waarbij de receptuur veelal is aangepast aan de prijs. De aanpassing in het recept vindt dan vaak plaats door er onder meer extra zaagsel aan toe te voegen of bijvoorbeeld magnesium-chloride te gebruiken (goedkoper bestanddeel) in plaats van magnesiumoxide.

Ons antwoord op dit probleem is dat we ons bij MAGOXX hebben onderworpen aan een vrijwillige keuringen. Een Europese certificering kost normaal gesproken al snel meer dan €200.000, als eerste investering en daarna nog €25.000 voor jaarlijks onderhoud. Dat is voor veel andere producenten in China en de enkele cowboy in Europa niet haalbaar. Het merendeel van de Chinese fabrikanten heeft daarom vaak een CE certificaat dat is gekopieerd van iemand anders. Dit heet dan “het China Export certificate”.

MAGOXX is KIWA en UL gecertificeerd!

We hebben sinds de start van onze fabriek een kwaliteitssysteem voor de productie geïntroduceerd (onder leiding van KIWA) evenals een jaarlijkse audit in de fabriek door KIWA en UL. Het zo verkregen CE-certificaat met DoP-verklaring is voor ons de basis om te zorgen dat onze klanten zonder zorgen onze platen kunnen gebruiken.

Heb jij vragen over de waterbestendigheid van onze platen of wil je meer weten over onze certificeringen? Check dan onze technische data, certificeringen of bestel direct een gratis sample.