Skip to main content

MAGOXX

Optoppen in plaats van nieuwbouw.

“Bouwen met veel beton, dat moeten we ontleren”

Optoppen in plaats van nieuwbouw.

Nederland kampt met een groot woningtekort. Het kabinet wil voor 2030 zo’n 900.000 nieuwe woningen bouwen. Veel gemeenten worstelen met de vraag waar die huizen dan kunnen staan, met name in grote steden. Hier is de grond erg schaars, duur en is een goede locatie vinden moeilijk. Zoek niet langer en kijk omhoog, dat zou volgens sommigen de oplossing kunnen bieden.

Het bijbouwen van nieuwe huizen is niet eenvoudig, er zijn dus creatieve oplossingen voor nodig. Boven op bestaande gebouwen kunnen vaak nog één of meerdere woonlagen gebouwd worden. Voor de constructie hiervan is het dan wel noodzakelijk om gebruik te maken van zo licht mogelijke materialen.

Dit maakt Magoxx Boards het ideale materiaal voor de bouw hiervan. Magoxx Boards zijn duurzame (50% lagere CO2 uitstoot) en brandwerende (klasse A1) bouwmaterialen die licht van gewicht zijn. Architect Vreedenburgh berekende dat als twee procent van de daken in bijvoorbeeld Den Haag wordt benut, de stad 5000 extra woningen kan creëren. Technisch is dit mogelijk. Met de talloze toepassingsmogelijkheden van Magoxx Boards worden deze projecten makkelijker en betaalbaarder dan met de zwaardere materialen zoals cement en beton.

In Rotterdam pakken ze het al grootser aan, met zijn vele platte daken is het een top-optoplocatie. De stad heeft al een paar markante voorbeelden; op een oud pakhuis verrees Fenix 1, met 212 appartementen. In het centrum van Rotterdam staat de Karel Doorman, het grootste opgetopte gebouw ter wereld, 117 appartementen van 54 meter hoog staat bovenop een oud warenhuis van 16 meter. “Dit kan helemaal niet” hoor je veel mensen zeggen, maar het staat er toch echt op. Omdat het gebouw een factor vijf lichter is dan we gewend zijn, is het gewicht op de constructie veel kleiner. 

“Bouwen met veel beton, dat moeten we ontleren”
zegt Michiel Visscher, een constructie-ingenieur

Bouwen is altijd moeilijk, we zijn in Nederland gewend om zware gebouwen te maken met veel beton. Om dat anders te doen, moet je vooral veel ontleren. De Magoxx Boards zijn gemaakt van Magnesium Oxide, is licht van gewicht maar toch zeer sterk en zeer stootvast. Met de Magoxx Boards is het mogelijk om met veel lichter materiaal woningen te creëren door op te toppen in plaats van nieuw te bouwen.